Ustazah bertanya Hukum Suami Dihalau Isteri

Pada satu malam, saya telah diundang oleh seorang ustazah yang terkenal di rantau ini kerumahnya sebab beliau ingin bertanya berkenaan hak seorang suami yang telah diusir oleh isterinya dari rumahnya.

Ustazah itu ingin tahu hak seorang suami yang

telah di usir isterinya daripada rumahnya dan ‘mencampakkan’ semua pakaian suaminya diluar rumahnya.

Setelah mengusir dan mencampakkan pakaian suaminya diluar rumahnya, isteri itu pergi ke Mahkamah Syariah Singapura dan memohon cerai.

Di Mahkamah, isteri menuntut nafkah iddah dan muta’ah(sagu hati cerai) daripda suami.

Ustazah itu bingung kerana isteri ini menderhaka pada suaminya, menuntut cerai, dan menuntut supaya suaminya membayar nafkah iddah dan muta’ah sebanyak $3/- sehari. Mediator(perantara) mahkamah bertanya kepada suami itu sama ada beliau mampu membayar nafkah iddah yang dituntut oleh isteri dan muta’ah sebanyak $3/- sehari.

Ustazah itu bertanya kepada saya, undang-undang apakah yang digunakan oleh Mahkamah Syariah, dinegara kita ini. Sebab mengikut undang-undang Syariah, isteri ini tidak sepatutnya menerima mut’ah (sagu hati cerai). Dia seharusnya menebus talaknya kerana beliau sungguh-sungguh ingin menuntut cerai.

Saya merasa bingung dan termenung sejenak sebelum menjawab soalan ustazah itu. Dengan tersipu-sipu saya menyatakan bahwa undang-undang yang digunakan adalah gabongan undang-undang sivil dan undang-undang Syariah.

Jika saya, sebagai seorang yang terlatih dalam bidang undang-undang dan guaman merasa bingung dengan kes-kes yang ditangani oleh mahkamah Syariah , apatah lagi orang-orang yang diluar sana yang mengharapkan mahkamah Syariah mentadbirkan kes-kesnya berlandaskan hukum Syariah.

Oleh kerana saya telah agak lama mengendalikan kes-kes keluarga di Mahkamah Syariah, Singapura, perkara ini tidak mengejutkan saya.

Kes yang dialami oleh suami ini adalah satu diantara banyak lagi kes-kes dimana suami-suami tidak dapat lagi mempertahankan haknya sebagi seorang suami di mahkamah. Ada lagi kes-kes dimana isteri-isteri berkelakuan curang dan menyebabkan kepada keretakkan dan runtuhnya mahligai yang dibina, namun tuntutan-tuntutan mereka(isteri isteri yang berzinah itu) saperti nafkah iddah, mut’ah dan harta sapencarian masih diluluskan oleh mahkamah.

Perintah mahkamah saperti ini yang menyebabkan ramai LAKI-LAKI yang TAK PUAS dengan keputusan mahkamah.